Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

William Morris : Από τον Ύστερο Ρομαντισμό στη Λογοτεχνία του Φανταστικού


Από την ανακοίνωση που αναρτήθηκε εδώ:

Το ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ και η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ σας προσκαλούν σε μια ατμοσφαιρική βραδιά αφιερωμένη στον Pομαντισμό, μέσα από πίνακες ζωγραφικής, ιστορικά στοιχεία, πορτρέτα συγγραφέων και ξεναγήσεις σε κόσμους της φαντασίας, την Τετάρτη 6 ΜΑΪΟΥ και ώρα 22.00 στον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24).

Θα μιλήσουν:

- ο συγγραφέας Νίκος Βλαντής εκ μέρους των εκδόσεων ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ για την μεγαλεπήβολη έκδοση του έργου του William Morris ''Το πηγάδι στο Τέλος του Κόσμου''.

- ο συγγραφέας Σταμάτης Μαμούτος, συγγραφέας και πρόεδρος της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας (Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.), για μια σύντομη αλλά ουσιαστική περιήγηση στο ρεύμα του Ρομαντισμού, για το πώς επηρρέασε την λογοτεχνία της εποχής και καθόρισε την Φανταστική Λογοτεχνία του μέλλοντος. Πώς η λογοτεχνία του φανταστικού «αναστήθηκε» μέσα από το πνεύμα του Ρομαντισμού, ποιός ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι προ-Ραφαηλίτες, και το πώς έφτασε στο σημείο ο Ρομαντισμός να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος εντός των πλαισίων μιας πολιτισμικής αντεπίθεσης προς την κυριαρχία του Διαφωτισμού και του μηχανιστού Ορθού Λόγου.

- ο συγγραφέας Γιώργος Χατζηκυριάκος (επίσης μέλος της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.) για τον κόσμο του William Morris και της Φανταστικής Λογοτεχνίας όπως μόνο εκείνος γνωρίζει. Για μια πρώτη γεύση, διαβάστε το αρθράκι που έχει ήδη αναρτηθεί στο blog Τales of a broken sword.


Για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμεγια τον ”χαμένο παράδεισο” του Ρομαντισμού και την ”πτώση” του ανθρώπου από αυτόν για την κρίση του κόσμου της νεωτερικότητας και την δυναμική σχέση της Φανταστικής Λογοτεχνίας με όλα αυτά. Σας περιμένουμε όλους σε μια ζεστή και φιλόξενη βραδιά.